kLAK

Amaterski fotonatecaj Laskega akademskega kluba

Gregor Bornšek

Rojen v Celju leta 1981, kjer je obiskoval tako osnovno kot srednjo šolo. Študiral je v Mariboru, kjer je pridobil naziv inž. kemijske tehnologije. Zaposlen prav tako v Celju.

Še 2 leti nazaj ni kazal niti najmanjšega zanimanja za fotografijo. Vendar se je to hitro spremenilo, ko je odkril, da mu fotografija prinaša veselje. Začel je eksperimentirati in kmalu ugotovil, da potrebuje pomoč in mnenja izkušenih ljudi, zato se je včlanil v DF Svit. Trenutno mu je v veselje vsaka sprejeta slika na domačih in tujih natečajih. Plani pa so seveda precej višji…

David Brusnjak

Član društva fotografov SVIT Celje in Fotografske zveze Slovenije. S fotografijo se ukvarja že od rane mladosti, odkar zna objeti objektiv. Fotografska kamera mu je postala stalna spremljevalka na vseh potepanjih in potovanjih v gorah doma in v tujini.

V resnega fotografa se je preobrazil, z vstrajnim delom in izobrazževanjem pri priznanih mojstrih fotografije v Ljubljani in Mariboru. Prelomnice v njegovem fotografskem delu pa so vsekakor fotografska druženja v Pragi, Washingtonu, New Yorku in fotografov razstavljalske skupine Celje. Velik del življenja je posvetil raziskovanju narave in ljudi. Notranja energija, strast, sentimentalnost, izobraževanje in predana ljubezen so ga vodili v osebno vizualno izpoved njegovih del. Z mešanjem svetlobe, kompozicije ter prespektive izpoveduje in da misliti o vrednotah narave, čustev in strasti.

V zadnjih letih se vedno pogosteje ukvarja s fotografijo neponovljenih dogodkov, portretov in akta, za kar je dobil že vrsto domačih in tujih priznanj. Vendar v srcu nosi največje priznanje, če ljudje v njegovih delih najdejo sporočilo in morda začutijo tudi del sebe.

David Brusnjak je sodeloval na različnih razstavah in fotografskih natečajih v Sloveniji in po svetu. Svoja dela prispeva v različne publikacije. Razstavljal je v vseh večjih krajih Slovenije in prejel vrsto priznanj in prestižnih nagrad v Evropi, Ameriki in Avstraliji.

Robert L. Horvat

Začetek njegovega življenjskega obdobja sega v leto 1970 in je zaznamovan z brezskrbnim preživljanjem najstniških let v okolišu Dravskega polja, točneje v Zgornjih Jablanah, vasici pri Cirkovcah. Po zaključku srednje šole ga je poklicna pot peljala v Zidani Most, kjer še danes opravlja delo vlakovnega odpravnika. Z druščino kolegov so se začela vrstiti potovanja z vlakom, s čimer pa je vse bolj raslo zanimanje, kako ob vrnitvi domov tudi ostalim prikazati del lepot in dogodivščin s teh potovanj.

Rešitev je bila seveda fotografija. Fotografiranje, sprva zgolj ljubiteljsko, je dobilo nove dimenzije, ko se je preselil v Celje in se je vpisal v celjsko fotografsko društvo. Od takrat se pravzaprav tudi resneje ukvarja s fotografijo. Pridružil se je aktivni skupini članov društva in tako začel sodelovati na razstavah doma in v tujini.

Prvi večji uspeh je dosegel na 42. pregledni razstavi, kjer je dobil 1. nagrado v kategoriji 'potovanja', sledila je diploma za 'portret' na mednarodni razstavi v Kukljici na Hrvaškem. Temu uspehu pa se je pridružila 1. nagrada v kategoriji 'ljudje' na mednarodnem fotografskem natečaju v Ljubljani, ki ga je razpisala revija National Geographic.

Sprejetih je imel tudi kar nekaj fotografij na domačih in mednarodnih FIAP razstavah. Imel je eno samostojno razstavo v Celju. Njegovo fotografsko oko je izostreno zlasti za popotno fotografijo, predvsem za zanimive portrete domačinov kot tudi za lepote pokrajine.

Robert Hutinski

Zakaj fotografija? Zmeraj sem občudoval mojstre slikarstva in želel slikati pa so me glede tega naredili z dvema levima rokama. Tako sem posegel po fotoaparatu, ki mi omogoča vpogled in upodobitev mojega videnja sveta. Slike, ki bi mi drugače pobegnile imam tako zamrzjene za zmeraj.


Rojen sem v Celju, kjer tudi živim, sem član Društva fotografov Svit, Društva likovnih umetnikov Celje in Fotografske zveze Slovenije. Moj večni navdih pa so Rembrandt, Caravaggio, Goya,Lynch, Fellini, Kurosawa, Tarkovski, Eastwood in seveda Keith Jarrett, Pink Floyd, John Mclaughlin, E.S.T, Tord Gustavsen, Tribal tech, Miles Davis, Led Zeppelin, Massive attack, Sonic Youth.

Jure Kravanja

Rojen je pred petinštiridesetimi leti v Celju, kjer je obiskoval gimnazijo, v Ljubljani pa končal študij socilogije in pedagogike.

Od malih nog ljubitelj filmov, je začel fotografirati pred dvemi leti in fotografije pošiljati na razstave.

Do sedaj je imel sprejeta dela na oseminšestdesetih tekmovalnih razstavah doma in v tujini, ter bil štiriintridesetkrat nagrajen. Samostojno je razstavljal trikrat. Motive fotografiranja išče v arhitekturi in urbani pokrajni, neusahljiv izziv pa so mu podobe človeka, vpetega v urbano okolje.

Avtor je razpet med prikazovanje včasih skoraj idealiziranih podob in med fotografije vsakdanjika.

Herman Čater

Rojen je bil v Celju leta 1941. Študiral je angleški jezik in angleško književnost. Kot učitelj angleščine je poučeval v osnovni šoli, nato pa je delal kot pedagoški svetovalec za tuje jezike na Zavodu RS za šolstvo do upokojitve leta 1991. Leta 1985 je ohromel zaradi klopnega meningitisa. Okrevanje je bilo dolgotrajno, a danes spet normalno živi.

S fotografijo ga je seznanil oče, ko je bil še otrok. V zadnjih desetih letih se intenzivno ukvarja z umetniško fotografijo. Fotografira pokrajino, portrete in ženske akte. Značilnosti njegovih fotografij so barvitost, igra svetlobe in senc. Do sedaj je imel več kot trideset samostojnih razstav doma in v tujini. Od leta 1997 sodeluje na tekmovalnih razstavah.

V začetku leta 2005 je dal pobudo za ustanovitev razstavljalske skupine, ki je hitro postala ena najuspešnejših v Sloveniji.

Do sedaj je sodeloval na 72-ih razstavah in dobil 36 nagrad. Med nagradami je nekaj zlatih medalj: na Slovaškem na temo drevo, na Danskem za akt, v Romuniji in Srbiji za splošno temo, za planinsko fotografijo v Bački Topoli, v Kranju in Beogradu pa srebro za miniature. V letu 2005 je bil med najuspešnejšimi fotografi v Sloveniji, umetnostni svet FZS pa mu je podelil razstavljalski naslov Kandidat za mojstra fotografije.

Jože Benedek

Zmagovalec 5. natečaja KLAKa, Jože Benedek, rojen 28.01.1942 v Celju, se že vrsto let ljubiteljsko ukvarja s fotografijo. Njegovo najbolj plodovito obdobje (1966-69) sega v leta študija stomatologije v Ljubljani, ko si je z objavami fotografij služil študentski kruh. V tem obdobju je sodeloval na mednarodnih razstavah v okviru ŠOLTa, njegovo delo pa je bilo večkrat objavljeno v Sobotni prilogi Dela, Tribuni in reviji Otrok in družina.

 

Žiga Četrtič

Rojen sem 27.6. 1985 v Ljubljani. Trenutno končujem študij na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. 

Ob prvih fotografskih izkušnjah mi je stal ob strani dedek, a fotografija je postala moje večje zanimanje ob pojavu digitalnih fotoaparatov. Združitev sodobnih tehnologij, računalništva in vizualne umetnosti se je začela med mojimi hobiji prebijati v ospredje, kjer je končno pristala z nakupom prvega fotoaparata SLR pred dvema letoma. Od tedaj sem svoj fotografski pogled uril predvsem s pomočjo občudovanja fotografij drugih in z lastno samokritičnostjo.

Nekaj mojih del je bilo objavljenih v reviji Muska in reviji Monitor, za katero med drugim kot pisec pokrivam tudi področje digitalne fotografije. Poleg fotografije moj prosti čas zapolnjuje še ukvarjanje z glasbo v skupini Blu.Sine in paraliterarni organizaciji I.D.I.O.T. 

Fotografski natečaj Klak je bil eden prvih, katerih sem se udeležil. Zmaga in postavitev mojih del na ogled mi zato pomeni še toliko večjo spodbudo za prihodnje ustvarjanje.

Matic Gabriel

Ko sem prišel v prvi letnik na Poslovno-komercialno šolo Celje sem imel samo malo pojma glede računalnikov in teh stvari. Nato sem nekako (mislim da na eni izmed videokonferenc) spoznal profesorja Ivana Kolenka, ki me je kasneje vprašal če bi malo fotkal. Pa sem si rekel "zakaj pa ne?" in tako mi je posodil fotoaparat Canon 350D z objektivom 18-55. Z njim sem 1leto fotografiral in mel sem nek dober občutek. Pot sem nadeljeval, ko sem se prijavil na Celje Fokus (poletna fotografska delavnica) kjer smo imeli odlične mentorje in takrat sem v enem tednu posnel odlične fotografije. Kasneje sem začel fotografirati za KŠOC (Klub Študentov Občine Celje) in MCC (Mladinski Center Celje). Fotografiral sem od dogodkov na prostem, zabav, do raznovrstnih koncertov. Kasneje mi je oče kupil svoj fotoaparat in sicer Canon 50D, torba z objektivi pa se že kar širi. Imam tudi svoj blog, kjer čisto vsak dan objavim eno fotografijo, ki jo posnamem na Lavi, Celju ali kjerkoli že fotografiram. Rad bi se še samo zahvalil mojemu mentorju prof. Ivanu Kolenku, ker mi že od začetka neprestano stoji ob strani in me vzpodbuja pri ustvarjanju.

Adrijana Aleksić

Rojena v Ljubljani, 1984. leta, končala srednjo turistično in kasneje grafično oblikovanje na Irskem. Živela v Švici eno leto kot varuška in 3 leta na zahodu Irske.  Trenutno (2011) 2. letnik študija fotografije na Visoki šoli za storitve.  S fotografijo se ljubiteljsko ukvarjam že od 19. leta, ko sem od pokojnega deda prejela star fotoaparat.  Od takrat ljubiteljsko "fotkam", zdaj pa se bolj resno ukvarjam, ker je to tudi smer mojega študija.

Franjo Lavrinc

Fotografirati sem začel v osnovni šoli.To je čas, ko sem dobil prvi fotoaparat in se udeleževal šolskega fotokrožka .Kasneje me je fotografija bolj ali manj samo občasno zanimala,verjetno zato, ker v bližini mojega kraja ni bilo nobenega aktivnega fotokluba, kjer bi se lahko izpopolnjeval.Ko so se pojavili  računalniki in pa internet, je dostop do strokovnih informacij zame pomenil novo vzpodbudo in kažipot. Od takrat me zanimanje za to področje ni zapustilo. Leta 2006 sem postal član kluba e-fotografija.V zadnjem obdobju sem pričel pošiljati fotografije tudi na fotonatečaje galerije in občasno uspel priti v ožji izbor. Na fotonatečaju KLAK sodelujem drugič in sem vesel prejetega priznanja.